Suflet cu gust de țară în inima Iașilor. La Conac

Vizita (aproape) anuală prilejuită de lansarea “primului vin al anului” de la Cotnari este de fiecare dată prilejul unui contact cu România profundă, a țăranilor adunați pentru festivitățile de pe Dealul Cătălina, în inima podgoriei. Dar anul acesta a fost și prilejul unei altfel de “pătrunderi în inimă”: în inima Iașiului (da, “Iașului,” sigur că știu controversa…). Și în inimile companionilor cu care am avut bucuria să împart masa într-o seară perfectă de octombrie, pe cerdacul restaurantului La Conac.

la-conac-deschidere

După o partidă îndrăcită de ping-pong de după-amiază, ce-i cade cel mai bine la inimă voinicului? O degustare de vin și bucate tradiționale, s-a gândit prietenul Pivot Noir (aka Tudor Bălan, ghidul meu în ale orașului). La invitația lui am descoperit oaza rurală “kitsch free”, de bună calitate și autenticitate din mijlocul orașului. În casa și în grădina Conacului am uitat, pentru câteva ore (și vă recomand s-o faceți și voi cu prima ocazie), că sunt în oraș. Am găsit seducătoare amenajarea restaurantului-muzeu, calitatea obiectelor artizanale expuse, terasa plină de verdeață, mâncarea “cu suflet”, dar mai ales bunăvoința și pasiunea oamenilor care au pus totul în operă. Pâinici de casă coapte pe loc, zacuști, afumături și acrituri, fasolici bătute, tochituri și tocănițe, dar și – wow! – alivenci, colțunași cu brânză și cu dulceață, clătite și tort de casă, pe toate le-am trăit și toate ne-au hrănit sufletele. Astea, și vocea în noapte a Tatianei Stepa: “Spune-mi, pădure cu frunza rară…”

“Ce era să fac, să dau de mâncare copiilor mezel de la supermarket? Așa am început să am gândul de a face restaurantul ăsta”, povestește Dan Gorbănescu istoria nașterii La Conac.

Nu există cola în meniul de la Conac (nici Pepsi). Doar o varietate de sucuri naturale, apă minerală și o foarte competentă listă de vinuri. Evident, și unele bio chiar foarte bune.

În curtea și incinta Conacului au loc diferite manifestări artistice sau evenimente educative pentru copii, dar și prezentări ale diverșilor producători agricoli din regiune

 

Sursa: vinul.ro

Distribuie acest articol!