Periquita, o poveste portugheză

José Maria da Fonseca s-a născut în regiunea Dao din Portugalia, în 1804.

De profesie matematician, inventiv și inovator din fire, a devenit un pionier în industria de vin portugheză și a dovedit minuțiozitate în momentul plantării rândurilor de vie, calculând totul pentru a maximiza expunerea la soare a strugurilor.

Da Fonseca este cel care a introdus o varietate de soiuri în peninsula Setúbal, printre ei numărându-se și faimosul Castelão, ce a fost folosit pentru producția de vin de la Cova da Periquita, una din proprietățile sale. De aici și numele de Periquita.

Acest vin a devenit un succes în scurtă vreme, iar Periquita a devenit sinonim cu soiul Castelão.

După spusele lui Antonio Soares Franco, care împreună cu sora și vărul său sunt la a șaptea generație de proprietari în familie, José Maria da Fonseca a preferat să vândă Periquita îmbuteliat la sticlă începând din 1850, chiar de la pornirea producției, deși aceasta era o practică neobișnuită în epocă: ”Pentru clienți însemna deopotrivă o garanție a calității cât și a originalității. José Maria da Fonseca a fost chiar printre primii oameni de marketing din industria vinului.”

cramajmdafonseca

Marketingul bine făcut a persistat și după ce noile generații au preluat afacerea. 1944 este anul în care Lancers Rosé a fost introdus în Statele Unite, un vin fructat și ușor perlant, în ideea de a permite soldaților americani proaspăt întorși acasă de pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial să continue obiceiul deprins în Europa, anume acela de a bea vin la masă. Lancers a avut și încă are succes.

În frumoasa cramă Periquita din Azeitão sunt ținuți la păstrare peste un milion de litri de vin în butoaie mari de câte 20 de mii de litri fiecare. Multe dintre ele sunt mai vechi de 50 de ani.

Înainte de a fi îmbuteliat și scos pe piață, Periquita stă în crama în jur de jumătate de an. Inițial, acest vin era făcut în totalitate din struguri Castelão, însă acum acest soi este mixat cu Trincadeira și Aragones, în proporții ce variază de la an la an.

Periquita și Lancers sunt vinurile de volum ale acestei vechi afaceri de familie, însă colecția este întregită de un număr de vinuri foarte interesante din clasa premium și super-premium, producția ajungând în total la peste 40 de sortimente de vin, printre acestea numarându-se și Hexagon (un cupaj din şase soiuri de struguri: Touriga Nacional, Syrah, Trincadera, Tinto Cao, Touriga Franca şi Tannat) precum și FSF (tributul lui Da Fonseca către tatăl său, Fernando Soares Franco).

Sursa: Forbes Magazine

Distribuie acest articol!